Toidutehnoloogia valikkursuse õppepäev Maaülikoolis

Koolivaheajal 29. aprillil külastasid loodusõppesuuna õpilased Tartus Maaülikooli, kus toimus intensiivne praktiline õppepäev toidutehnoloogia valikkursuse raames. Õpilased said päeva jooksul osaleda liha-, piima- ning pagari- ja kondiitritoodete tehnoloogia töötubades, valmistades ise erinevaid tuntud toiduaineid ning õppides seeläbi tundma toidu valmimisega seotud erinevaid protsesse ja nüansse. Päeva käigus valmisid õpilastel Frankfurter-vorstid, sefiiriga kaunistatud muffinid ning või. Õpilasi juhendasid Maaülikooli lektorid Vilma Tatar, Annemari Polikarpus ja Marek Tepper. Õpilased said vastused küsimustele: kui kiiresti koor võiks muutub, mis ained muudavad vorstikeste konsistentsi ning mis temperatuuril peab olema suhkur, et sellest saaks munavalgega kokku segades sefiiri.

 

12A klassi õpilase Valeriya Seleznjova muljed:

"29. aprillil sõitsime Tartusse õppima kuidas tehakse vorsti, sefiirikoogikesi ja võid. Me jagunesime gruppidesse ja esimeseks ülesandeks pidime kõik tegema Frankfurti vorsti. Õpetaja Marek selgitas kõike arusaadavalt ja valitses lõbus tööõhkkond. Vorstid olid maitsvad, kuigi neid oli raske teha. Teine ruum ja ülesanne oli koogikeste küpsetamine ja kaunistamine. See ülesanne oli väga lihtne ja meeldis kõikidele, sest olime huvitatud, kuidas õpetaja keerulisi kaunistusi koogikestele tegi. Koogikesed tulid magusad ja ilusad. Viimane töötuba oli kõige raskem, sest meil oli vaja raputada koorepurki või valmistamiseks. See oli ka veidi naljakas. Valminud või oli väga maitsev ja me pakkisime selle endale kaasa. Või valmistamise kõrvalproduktiks oli pett, mida saime samuti proovida. Kõik Maaülikooli juhendajad olid väga sõbralikud, abivalmid ja selgitasid kõike arusaadavalt. Õppepäev meeldis kõigile, eriti tore oli, et kõik mida tegime, saime ka proovida."